Δήμοσ: Άκτιου - Βόνιτσασ
Επισκέπτες
Ανακαλύψτε τον δήμο μας
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας, όπου σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε τον όμορφο δήμο μας. Ο δήμος μας διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, εκπληκτική φυσική ομορφιά και ποικίλες δραστηριότητες για επισκέπτες όλων των ηλικιών. Από ιστορικά ορόσημα μέχρι γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας και πάρκα, ο δήμος μας έχει κάτι για όλους. Οι τοπικές μας επιχειρήσεις προσφέρουν νόστιμη κουζίνα και μοναδικές εμπειρίες αγορών κάνοντας τη διαμονή σας αξέχαστη. Ελπίζουμε ότι η περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο θα σας δώσει μια ματιά σε όλα τα καταπληκτικά πράγματα που έχει να προσφέρει ο δήμος μας και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στην κοινότητά μας. Ελάτε λοιπόν να ανακαλύψετε τα κρυμμένα πετράδια και τις γοητευτικές γωνιές του δήμου μας και αφήστε μας να γίνουμε ο νέος αγαπημένος σας προορισμός!
Ο δήμος μας σε αριθμούς
Ο Δήμος
- Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας
- Μικρό Ιστορικό Διάγραμμα
Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, το 2011, από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανακτορίου, Μεδεώνος και Παλαίρου.
Η έκτασή του ανέρχεται σε 662,94 τ.χλμ. και ο πληθυσμός σε 17.370 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Έδρα του νέου δήμου είναι η μεγαλύτερη κωμόπολή του, η Βόνιτσα. Στον παρακάτω κατάλογο αναφέρονται οι δημοτικές ενότητες, τοπικές κοινότητες, πόλεις, χωριά και οικισμοί του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.
.
Αρχαίες πόλεις
Η πιο σημαντική αρχαιότητα της περιοχής είναι η πόλη της αρχαίας Παλαίρου: είναι τα ερείπια της Κεχροπούλας στα νοτιοανατολικά της Χερσονήσου, πάνω σε ένα μικρό λόφο. Πληροφορίες για την πόλη βρίσκει ο ενδιαφερόμενος στα: Ε. Kirsten, “Palairos”, RE XVIII, 2455 κ. π., 2488 κ. π. και Philippson-Kirsten, Griechischen Landschaften, 2. Das Westlice Mittelgriechenland , 1956, 381, 561, 563, 582, 585, 601, 610, 614, 635, 637).
Η επικράτεια της αρχαίας Παλαίρου περιελάμβανε τον παραλιακό κάμπο της Ζαβέρδας (Ζαβέρδα,όπως είπαμε, είναι το μεσαιωνικό όνομα της σημερινής Παλαίρου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα και σήμερα) και βόρεια εκτεινόταν ως τη μικρή λιμοθάλασσα, που σήμερα ονομάζεται Βουλκαριά και στα χρόνια του Στράβωνα (1ος αιώνας π.χ.) Μυρτούντιον.
Στα δυτικά της βρίσκονται τα υψώματα της Πλαγιάς, όπου δεσπόζει η υπερκείμενη κορυφή του Αϊ Λια (=Αγίου Ηλία) επί της οποίας βρίσκονται ερείπια αρχαίων κτιρίων, πιθανότατα ιερού. Στα ανατολικά συνόρευε και επικοινωνούσε με την περιοχή της αρχαίας ακαρνανικής πόλης Τορύβειας, το κέντρο της οποίας βρισκόταν στο σημερινό Λιβάδι, δηλαδή στο οροπέδιο πάνω από το σημερινό χωριό Μοναστηράκι.
Η Πάλαιρος υπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο. Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα τείχη της, τμήμα των οποίων ανήκει στην 2η χιλιετηρίδα π.χ. Η κατασκευή των τειχών εναλλάσσεται ανάμεσα σε τραπεζιόσχημα και πολυγωνικό σύστημα. Είναι εμφανές ότι τα τμήματα του τείχους έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Το αρχαιότερο τμήμα του ανάγεται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων ανατολικά του χωριού. Η Πάλαιρος συνεχίζει να εμφανίζεται ως σημαντική πόλη κατά την κλασσική, τη μετακλασική και την ρωμαϊκή εποχή έως και την ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.χ.
Η Τορύβεια ήταν μια μικρή πόλη που βρισκόταν πιθανότατα στη θέση Λυκόνικο, μια θέση εκ φύσεως οχυρή αλλά και οχυρωμένη με τείχη, ερείπια των οποίων έχουν εντοπιστεί από τον Leake και τον Heusey. Το Λυκόνικο βρίσκεται ανάμεσα στο σημερινό χωριό Μοναστηράκι και στο πάνω από το Μοναστηράκι οροπέδιο, που ονομάζεται Λιβάδι.
Το Λιβάδι ήταν το κέντρο της χώρας της Τορύβειας (Γ. Α. Φερεντίνου, Ιστορία της Ακαρνανίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της εποχής του Χριστού, χ. χ., σ. 91-92, εκδ. Παπαζήζη και Νικόλας Φαράκλας, «Οι πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας και οι επικράτειες τους», Αριάδνη, τ.8 (1998, σ. 86).
Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΑΙ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΚΑΤΑ DORPFELD
Βόρεια της πόλεως της Παλαίρου απλώνεται η λίμνη Βουλκαριά, η λίμνη Μυρτούντιον κατά τον αρχαίο γεωγράφο του 1ου π.χ. αιώνα Στράβωνα. Η Βουλκαριά πιθανόν είναι κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που κατέκλειε την έκταση της σημερινής πεδιάδας της Παλαίρου κατά τα Ομηρικά χρόνια-αν ισχύει αυτό, η σημερινή χερσόνησος της Πλαγιάς πρέπει να αποτελούσε νησί.
Η λιμνοθάλασσα αυτή, κατά μία παράδοση, αποτέλεσε τον σωτήρα της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, όταν κατά την ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.χ., κυνηγημένη από τους διώκτες της πέρασε με τα πλοία της από το ρηχό αύλακα της Βουλκαριάς, ο οποίος οδηγούσε από τον Αμβρακικό κόλπο στο Ιόνιο πέλαγος. Ανάμνηση του παραπάνω γεγονότος αποτελεί η ονομασία, μέχρι και σήμερα, της τοποθεσίας, όπου βρίσκεται το υποτιθέμενο αρχαίο πέρασμα, ως «Μώλος της Κλεοπάτρας».
Ο «Μώλος της Κλεοπάτρας» βρίσκεται στην είσοδο του σημερινού χωριού Άγιος Νικόλαος, όπως έρχεται κανείς από τη Λευκάδα. Στη θέση του, βέβαια, υπάρχει πλέον μόνο ένας μικρός αύλακας που ενώνει τη λίμνη με το Ιόνιο.
Γωνιές της
Βόνιτσας
Κάστρο Βόνιτσας
Στη Βόνιτσα, πάνω σε ύψωμα που βρέχεται από τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο της Βόνιτσας. Έχει χαρακτηρισθεί ως “προέχον βυζαντινόν μνημείον” με Βασιλικό Διάταγμα του 1922…..
Κουκουμίτσα
Η Κουκουμίτσα είναι πευκόφυτη νησίδα η οποία βρίσκεται μέσα στον Αμβρακικό κόλπο λίγο πριν την ανατολική είσοδο της Βόνιτσας. Συνδέεται με πεζογέφυρα από την απέναντι ακτή, όπου υπάρχει το άλσος Σάλτινη. Επάνω της είναι κτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο και αποτελεί αξιοθέατο της Βόνιτσας.
Πολιούχος Βόνιτσας Αγ. Σπυρίδωνας
Ο Άγιος Σπυρίδωνας αναγέρθηκε το 1787, έχει σχήμα μονόκλιτου ρυθμού βασιλικής και έχει πολύ αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που είναι έργο Ηπειρώτη ξυλογλύπτη και το οποίο είναι τορνευτό, καλλίγραμμο και καλοδουλεμένο και, εκτός από τα συνηθισμένα θέματα, σταφύλια, κεφάλια φτερωτών αγγέλων, άνθη κ.ά., το κοσμούν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.
Χωριά
Κατούνα
Η Κατούνα είναι κωμόπολη στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε απόσταση 42.9 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, ανάμεσα στα Ακαρνανικά όρη, (κορυφή Περγαντί υψόμετρο 1.423 μ.) και την οροσειρά της Bελαώρας. Έχει στενούς δρόμους και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με τα σπίτια να είναι κυρίως πετρόχτιστα, δίπατα και με κεραμοσκεπές. Κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Ένα περίπου χιλιόμετρο νότια από τη σημερινή κωμόπολη, στο λόφο που είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, έχουν εντοπιστεί τα ερείπια της αρχαίας ακαρνανικής πόλης Μεδεών.
Πάλαιρος
Η Πάλαιρος είναι κωμόπολη του δήμου Ακτίου- Βόνιτσας, έδρα του πρώην δήμου Κεκροπίας (Μετέπειτα Παλαίρου) της πρώην επαρχίας Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 2.474 κατοίκους. Παρουσιάζει ελαφριά αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια καθώς, το 1971 αριθμούσε 1.873 κατοίκους, και το 1981 ήταν 2.039 κάτοικοι. Η Πάλαιρος βρίσκεται βορειοδυτικά του Μεσολογγίου σε απόσταση 100 χιλιόμετρα, επί της ανατολικής ακτής του ομώνυμου όρμου (Όρμος Παλαίρου) και σε υψόμετρο 20 μέτρων. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Ζαβέρδα.
Μοναστηράκι
Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 340 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη και έχει 1.314 κατοίκους. 2011
Ο καταρράκτης Σεπετός είναι η συνέχιση του ποταμού Κεφαλόβρυσου, που πηγάζει από το Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού.
Πιο ψηλά υπάρχει ο οικισμός Κορπή όπου πηγάζει το διάσημο νερό Κορπή.
Δρυμός
Ο Δρυμός είναι οικισμός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Έχει υψόμετρο 30 μέτρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 493 κατοίκους. Διοικητικά ανήκε στον Δήμο Ανακτορίου μέχρι το 2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης(2011) και εντάχθηκε στον νέο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.
Θύρρειο
Το Θύρρειο (Θύρρειον ή Θύριον, ή Θούριον) είναι μια αρχαία πόλη της Ακαρνανίας. Το Θύριο όπως ονομάζεται σήμερα ανήκει στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοκαρνανίας. Οι κάτοικοί του αναφέρονται από τον Ξενοφώντα που τους αξιολογεί ως τεράστια δύναμη και λέει ότι το έδαφός τους ήταν οχυρωμένο και ότι το 373 π.Χ. πολέμησαν ενάντια στον υπό τις διαταγές του Ιφικράτη στρατό των Αθηναίων.
Αετός
Ο Αετός (Αητός) είναι ημιορεινό χωριό του Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 260 μέτρα. Ο Αετός βρίσκεται στο Ξηρόμερο, νοτιοδυτικά της Κατούνας σε απόσταση 52 χλμ. ΝΑ. από τη Βόνιτσα και 38 χλμ. ΒΔ. από το Αγρίνιο. Είναι κτισμένος στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορέων και στην πετρώδη βουνοπλαγιά “Μπούμιστος” με θέα την κοιλάδα του Ξηρόμερου. Διοικητικά αποτελεί μέρος του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και αποτελεί το μοναδικό χωριό της τοπικής κοινότητας Αετού και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 480 κατοίκων.
Παλιάμπελα
Τα Παλιάμπελα είναι ημιορεινό χωριό της της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 140 μέτρα. Τα Παλιάμπελα βρίσκονται στη βόρεια Αιτωλοακαρνανία, κοντά τον Αμβρακικό κόλπο. Μέσα από το χωριό περνάει η ΕΟ Αμφιλοχίας – Λευκάδας και απέχει 7 χλμ. Α.-ΝΑ. από τη Βόνιτσα, 27 χλμ. Δ.-ΒΔ. από την Αμφιλοχία και 36 χλμ. Α.-ΒΑ. από τη πόλη της Λευκάδας.
Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι παραθαλάσσιο χωριό της της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 10 μέτρων. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στη βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία, νοτιοανατολικά από τον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου. Είναι κτισμένος στον ομώνυμο όρμο, μέσα από το χωριό περνάει η ΕΟ Αμφιλοχίας – Λευκάδας και απέχει 15,5 χλμ. ΝΔ. από τη Βόνιτσα και 11 χλμ. ΒΑ. από τη πόλη της Λευκάδας. Το χωριό κτίσθηκε τη δεκαετία του 1920 από Πόντιους πρόσφυγες που σύμφωνα με την τοπική παράδοση μετακινήθηκαν από την Πέρδικα Θεσπρωτίας, όπου είχαν εγκατασταθεί αρχικά, γιατί η περιοχή ήταν πρόσφορη για τα γιδοπρόβατά τους.
Κωνωπίνα
Η Κωνωπίνα ή Κονοπίνα βρίσκεται στο κέντρο του ορεινού Ξηρομέρου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 363 περίπου μέτρα, και ανήκει ως Τοπικό Διαμέρισμα στο διευρυμένο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας με έκταση 24.470 στρέμματα και πληθυσμό 403 άτομα κατά την τελευταία απογραφή του 2011. Η Κονοπίνα περιβάλλεται από τα χωριά Κατούνα, Κομπωτή, Αετό, Παπαδάτου. Το χωριό είναι χτισμένο ανατολικά και αγνάντια από τα Ακαρνανικά όρη και δυτικά της λίμνη Αμβρακίας.
Τρύφος
Ο Τρύφος (ή η Τρυφού) είναι χωριό του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 635 κατοίκους και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την Τοπική κοινότητα Τρύφου που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος.Το χωριό είναι κτισμένο πάνω στα Ακαρνανικά όρη, σε υψόμετρο 520 μέτρων. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά της Κατούνας και απέχει 50 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 90 από το Μεσολόγγι. Η παλαιότερη μνεία στο χωρίο γίνεται το 1521, όταν 48 οικογένειες διέμεναν σε αυτό. Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από τη συνένωση των συνοικισμών Αλευρά, Παλιοχώρι και Πατερίτσα.
Πλαγιά
Η Πλαγιά είναι ημιορεινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 200 μέτρα. Η Πλαγιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο θαλάσσιο πέρασμα με τη Λευκάδα. Απέχει 30 χλμ. ΝΔ. της Βόνιτσας και 11 χλμ. Α. από την πόλη της Λευκάδας. Το χωριό, μαζί με την Πογωνιά και τα Σκλάβαινα, αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά σε πράξη του νοταρίου της Αγίας Μαύρας Τζερμπάνη με ημερομηνία 30 Μαΐου 1692. Νοτιοδυτικά και σε απόσταση περίπου 1 χλμ. υπάρχουν λείψανα οχύρωσης αρχαίας πόλης με ακρόπολη και οκταγωνικό τείχος το οποίο χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ.
Περατιά
Η Περατιά είναι πεδινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 20 μέτρα. Η Περατιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην είσοδο της γέφυρας της Λευκάδας. Απέχει 25,5 χλμ. ΝΔ. της Βόνιτσας και 7 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1836 να προσαρτάται στον τότε δήμο Ζαβέρδας (Παλαίρου). Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με την Αγία Βαρβάρα, τη νησίδα Βαγιά και τη νησίδα Φορτί αποτελούν την Τοπική κοινότητα Περατιάς που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πάλαιρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει ως κοινότητα πληθυσμό 346 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 219.
Πογωνιά
Η Πογωνιά είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 70 μέτρα. Η Πογωνιά βρίσκεται στις ακτές της βορειοανατολικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα και το Μεγανήσι. Είναι κτισμένη στη δυτική ακτή του όρμου της Παλαίρου, σε απόσταση 19 χλμ. Ν.-ΝΔ. της Βόνιτσας και 5 χλμ. Δ.-ΒΔ. της Παλαίρου. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με το Βαρκό, το Στενό και τη νησίδα Άγιος Νικόλαος αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Πογωνίας που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 285 κατοίκους.
Κομπωτή
Η Κομπωτή είναι ένα χωριό του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Κομπωτή έχει 396 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 472 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και ανήκει στην δημοτική ενότητα Μεδεώνος, η οποία αποτελούσε ανεξάρτητο δήμο με πρωτεύουσα την Κατούνα μέχρι το 2010 που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.